Είναι γνωστό ότι το παιχνίδι, στις διάφορες μορφές του, έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού.

Κάτι όμως που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι και εμείς, ως γονείς, παίζουμε τεράστιο ρόλο επιτρέποντας να συμβεί το παιχνίδι. Είναι ευθύνη μας να βοηθάμε τα παιδιά μας να παίζουν, ωστόσο είναι λογικό να έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις. Είτε αυτές οι επιφυλάξεις εκφράζονται με άμεσες πράξεις, με σκέψεις ή με φόβους που έχουμε μέσα μας, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν είμαστε μόνοι – οι γονείς σε όλο τον κόσμο έχουν παρόμοια συναισθήματα. Αναγνωρίζοντας αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν χαρούμενες, γεμάτες και ισορροπημένες ζωές.

Με την έρευνα που κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια, αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε μοτίβα σε όλο τον κόσμο στην συμπεριφορά των γονιών σε σχέση με τα παιδιά και το παιχνίδι. Ξέρουμε ότι περίπου 70% των γονιών φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα χτυπήσουν αν δοκιμάσουν μια νέα δραστηριότητα. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να μην αφήνουμε τα παιδιά να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Περίπου το ίδιο ποσοστό παιδιών λένε ότι όταν δοκιμάζουν κάτι νέο, νιώθουν ευτυχισμένα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση (63%).  Το να χτυπήσουν, να λερωθούν και να βιώσουν νέα πράγματα, είναι όλα μέρος του να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν με υγεία, οπότε θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και να μη φοβόμαστε. Τα παιδιά μας δεν ανησυχούν για αυτό, οπότε γιατί να ανησυχούμε εμείς ως γονείς;

Τα 4 πιο δημοφιλή αποτελέσματα
Μια εικόνα του τι πιστεύουν γονείς και παιδιά σχετικά με το να δοκιμάζουν κάτι νέο:

  1. 92% των γονιών και κηδεμόνων συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών να δοκιμάζουν νέα ή διαφορετικά πράγματα.
  2. 63% των παιδιών λένε ότι όταν δοκιμάζουν κάτι νέο, νιώθουν ευτυχισμένα.
  3. 69% των γονιών παραδέχονται ότι ο μεγαλύτερος φόβος που τους εμποδίζει να αφήσουν τα παιδιά να δοκιμάσουν κάτι νέο ή διαφορετικό, είναι να μην χτυπήσουν.
  4. 19% των γονιών πιστεύουν ότι τα νέα ή διαφορετικά πράγματα κοστίζουν ακριβά.