Βεβαίως κατανοούμε τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι οικογένειες, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περίπου 20% των γονέων σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τις νέες δραστηριότητες, εξαιτίας του κόστους.

Ωστόσο, αν σκεφτούμε ότι τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες δραστηριότητες που τα παιδιά θα ήθελαν να δοκιμάσουν έχουν χαμηλό κόστος (ή είναι δωρεάν), όπως:

  • Ποδήλατο στο βουνό (26%)
  • Τσουλήθρα (13%)
  • Να φτιάξουν ένα μεγάλο κέικ (10%)
  • Να τρέξουν ελεύθερα σε μια πλαγιά (9%)

είναι προφανές ότι αυτοί οι φόβοι δεν ισχύουν. Και σε αυτά δεν έχουμε καν λάβει υπ’ όψη άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες που θέλουν να δοκιμάσουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπως η ζωγραφική με τα χέρια έως το να παίξουν κυνηγητό σε έναν κήπο. Όσο απλά και προφανή και αν ακούγονται αυτά, σε πολλά παιδιά αρέσει να διασκεδάζουν περισσότερο έξω από το σπίτι!

Σίγουρα ένα από τα πράγματα που θέλουμε περισσότερο ως γονείς είναι να μοιραζόμαστε εμπειρίες με τα παιδιά μας και να δημιουργούμε ιδιαίτερες αναμνήσεις. Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι τα παιδιά δεν θέλουν το ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα πολλά παιδιά απ’ όλο τον κόσμο (σε ποσοστό 63%) θέλουν να κάνουν πράγματα με φίλους ή την οικογένεια τους, οπότε αν δοκιμάζουμε να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί, γινόμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι!

Νιώθοντας άνετα με τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, βγαίνοντας έξω και αφήνοντας τον εαυτό μας ελεύθερο να λερωθεί και τα παιδιά μας να φέρονται σαν παιδιά, βοηθάμε εξαιρετικά στην ανάπτυξή τους. Όλα αυτά, γεμίζουν τα παιδιά με αυτοπεποίθηση και εμάς με περηφάνια. Τα παιδιά μας ανακαλύπτουν διαφορετικές δυνατότητες που έχουν σε διάφορους τομείς – δεν έχει σημασία σε ποιον, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν κάτι.

Τα παιδιά συναντούν όλο και λιγότερες ευκαιρίες για να παίζουν, να απολαμβάνουν και να μαθαίνουν από την έμφυτη τάση τους να είναι φιλοπερίεργα και να εξερευνούν. Τελικά, θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αφαιρεθούν τα εμπόδια προς το παιχνίδι και να δώσουμε τη σωστή έμφαση στη σημασία που έχει αυτό.

Μετά από τις συνεντεύξεις μας με παιδιά από όλο τον κόσμο, δώσαμε σε μερικά την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια δραστηριότητα που πάντα ήθελαν. Παρακολουθήστε τα βίντεο με τις εμπειρίες τους [υπερσύνδεσμος σε βίντεο Have A Go] και ακούστε τον σχολιασμό από τους ειδικούς στην παιδική ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, Δρ. Dorothy Singer και Δρ. Jerome Singer.