Τα παιδιά σήμερα εντυπωσιάζονται από τη φύση. Ενδιαφέρονται πολύ για το περιβάλλον, το σέβονται και συχνά είναι περισσότερο ενημερωμένα για τα περιβαλλοντικά θέματα απ’ ότι οι γονείς τους.

Πολλές μαμάδες με τις οποίες μιλήσαμε στα πλαίσια της διεθνούς μελέτης του Skip ‘Children and Nature’, είπαν πως θα ήθελαν να γνώριζαν περισσότερα για τη φύση και το περιβάλλον και νιώθουν περήφανες που τα μαθαίνουν από τα παιδιά τους. Το 75% δήλωσε ότι ένιωθαν περηφάνια που τα παιδιά γνώριζαν περισσότερα για τη φύση απ’ ότι οι ίδιες.

Οι σημερινοί μικροί και ενθουσιώδεις περιβαλλοντολόγοι μας (78%) πιστεύουν ότι οι γονείς τους θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα πράγματα για να προστατεύουν τον κόσμο και να βρουν τρόπους αλληλεπίδρασης μαζί του. Τα παιδιά έχουν ισχυρή θετική επίδραση πάνω μας ως γονείς, βοηθώντας μας να κάνουμε αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, στον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Μικρές πράξεις που κάνουν μεγάλη διαφορά

Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε μικρές πράξεις που κάνουν τα παιδιά παγκοσμίως σήμερα και τα βοηθούν να νιώθουν ότι προστατεύουν τη φύση και το περιβάλλον:

  • Δεν πετάμε σκουπίδια στον δρόμο / στη φύση
  • Σβήνουμε την τηλεόραση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε
  • Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε
  • Φερόμαστε καλά στα ζώα
  • Δεν σπαταλάμε χαρτί

Δυστυχώς, παρά τον ενθουσιασμό τους για τη φύση, το 45% των παιδιών είπε ότι μαθαίνει περισσότερα για αυτήν από την τηλεόραση παρά από την πραγματική αλληλεπίδραση. Μια εξήγηση είναι ότι το 84% των μαμάδων σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι είναι ευθύνη του σχολείου να εκπαιδεύσει το παιδί τους για τη φύση και το περιβάλλον.

Για να μάθετε περισσότερα για το πώς το Skip μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μικρές αλλά θετικές αλλαγές στο περιβάλλον, δείτε το Πρόγραμμα  «Φροντίζουμε για τον Πλανήτη» [σύνδεσμος σε ενότητα Φροντίζουμε για τον Πλανήτη].