Έξυπνες συμβουλές για οργανωμένη ντουλάπα

Αν οργανώνεις μια παιδική ντουλάπα από το μηδέν, έχοντας στο μυαλό σου πώς λειτουργούν τα λιλιπούτεια δαχτυλάκια και μυαλουδάκια, θα δεις γρήγορα ότι τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα τι πάει πού. Φρόντισε όμως, να μην κάνεις τη δουλειά αυτή πιο περίπλοκη από ό,τι χρειάζεται: για παράδειγμα, οι απλές στοίβες από κοντομάνικα μπλουζάκια και μακρυμάνικα είναι καλύτερες από την οργάνωση των ρούχων κατά χρώμα. Να θυμάσαι: στόχος σου είναι να ελαχιστοποιήσεις το χάος που θα δημιουργούν όταν ψάχνουν για το αγαπημένο μπλουζάκι τους!
Εδώ θα βρείς τις δέκα καλύτερες συμβουλές μας για την οργάνωση της ντουλάπας: 
 

 • Χρησιμοποίησε φιλικές προς το παιδί θήκες ή καλάθια για τις κάλτσες, τα εσώρουχα, τα αξεσουάρ και τα παπούτσια. Βάλε πάνω τους εικόνες, αντί για λέξεις, έτσι ώστε όλοι να ξέρουν τι μπαίνει σε κάθε ένα! 
   
 • Ελαχιστοποίησε τις κρεμάστρες και μη διπλώνεις τα ρούχα με περίτεχνο τρόπο. Τα ρούχα τείνουν να πιάνουν περισσότερο χώρο όταν είναι κρεμασμένα και τα παιδικά χεράκια δυσκολεύονται με τις κρεμάστρες και το δίπλωμα – που σημαίνει περισσότερα πεταμένα ρούχα στο πάτωμα.
   
 • Κρέμασε πανωφόρια, κασκόλ και τσάντες σε κρεμαστράκια. Βάλε κρεμαστράκια κοντά στην πόρτα του σπιτιού ή μέσα στο δωμάτιο του παιδιού και στο ύψος του. Κάνε το κρέμασμα αυτών των ρούχων και αξεσουάρ μέρος του καθημερινού τους προγράμματος. 
   
 • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, κρέμασε τα κοσμήματά τους σε γαντζάκια μέσα στην ντουλάπα τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να βλέπουν και να φορούν αυτά που έχουν, αντί να είναι αναγκασμένα να ψάχνουν σε ένα κουτί γεμάτο μπερδεμένα κολιέ. 
   
 • Έχεις κοριτσάκι; Χρησιμοποίησε μια μακριά κορδέλα για τα κοκαλάκια των κοριτσιών. Με αυτόν τον τρόπο θα ξοδεύεις λιγότερο χρόνο για να βρεις το δεύτερο κοκαλάκι από ένα ζευγάρι.
   
 • Αποθήκευσε τα ρούχα για τις αθλητικές δραστηριότητες σε σακίδια. Αν βάζεις τα ρούχα για τις αθλητικές τους δραστηριότητες κατευθείαν μέσα στο σακίδιό τους - αντί να τα βάλεις σε ένα συρτάρι ή σε ένα ράφι - αμέσως μόλις τα πλύνεις, θα ξέρεις πάντα πού βρίσκονται!
   
 • Αποθήκευσε τα αποκριάτικα σε ένα μεγάλο κουτί, καλάθι ή βαλίτσα. Όσο ωραίο κι αν είναι να βλέπεις τις αποκριάτικες στολές να κρέμονται στην ντουλάπα, οι πολλές κρεμάστρες δημιουργούν μεγαλύτερη ακαταστασία. 
   
 • Ομοίως, αποθήκευσε τα ρούχα για τις κούκλες μέσα σε ένα κουτί, καλάθι ή βαλιτσάκι. 
   
 • Προσπάθησε να κρατάς τις κάλτσες πάντα σε ζευγάρια όταν τις βάζεις μέσα στα συρτάρια – αλλά και όταν τις βάζεις στο πλυντήριο! Ενθάρρυνε τα μικρά σου να κρατούν τις κάλτσες τους μαζί όταν τις βγάζουν και όταν τις βάζεις στο πλυντήριο να προσπαθείς πάντα να εξασφαλίζεις ότι κάθε κάλτσα είναι μαζί με το ζευγάρι της. Μπορεί να φαίνεται μπελάς στην αρχή, αλλά σύντομα θα διαπιστώσεις ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ψάξεις για χαμένες κάλτσες! 
   
 • Να έχεις ξεχωριστά κουτιά ή χώρους για ρούχα που είναι «υπερβολικά μεγάλα» ή «υπερβολικά μικρά». Τα παιδιά μεγαλώνουν συνέχεια! Μια καλή ιδέα είναι να έχεις κουτιά, καλάθια ή έναν χώρο στην ντουλάπα για τα ρούχα που είναι είτε υπερβολικά μεγάλα είτε υπερβολικά μικρά. Έτσι, τα ρούχα αυτά δεν θα μπερδεύονται με τα υπόλοιπα ρούχα της ντουλάπας!
   

Από τη στιγμή που θα εφαρμόσεις ένα σύστημα οργάνωσης, προσπάθησε να μην κάνεις πάρα πολλές αλλαγές, γιατί θα αντιμετωπίσεις και πάλι χάος!

πίσω