Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΛΕΞΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ εικόνα επικεφαλίδας

ΛΕΞΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

need text here

Αναδευτήρας

Αν έχεις πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου γι’ αυτό. Αν, όμως, έχεις πλυντήριο άνω φόρτωσης, ο αναδευτήρας είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματά του. Ο αναδευτήρας είναι ένα εξάρτημα σαν ραβδί στο κέντρο του κάδου και η δουλειά του είναι να ανακινεί τα ρούχα μέσα στον κάδο για να διασφαλίζεται ότι όλα τα ρούχα βρέχονται και πλένονται καλά.  Με την πάροδο του χρόνου, τα δοντάκια που το συγκρατούν μπορεί να αρχίσουν να φθείρονται, οπότε πιθανόν να χρειαστεί να εγκαταστήσεις καινούριο σύνδεσμο.

Γρήγορο ξέβγαλμα

Χρησιμοποιείται για μικρές ποσότητες ελαφρώς λερωμένων ρούχων. Η ρύθμιση αυτή χρησιμοποιεί λιγότερο νερό.

Ενδείξεις, διακόπτες & κουμπιά

Είναι οι διακόπτες και τα κουμπιά που υπάρχουν πάνω στα διάφορα μοντέλα πλυντηρίων – συνήθως το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να επικεντρωθείς σε αυτές τις τρεις ρυθμίσεις: θερμοκρασία (π.χ. 30 βαθμοί Κελσίου), ρύθμιση κύκλου (π.χ. κύκλος πρόπλυσης) και ρύθμιση για το ύφασμα (π.χ. μια ρύθμιση για μάλλινα). Για ειδικές πλύσεις, μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξεις λίγο βαθύτερα στις οδηγίες χρήσης, αλλά δεν θα δυσκολευτείς να τις καταλάβεις.

Έξυπνο ξέβγαλμα

Η λειτουργία αυτή συμπληρώνει τη στάνταρ λειτουργία για πλύσιμο στο χέρι, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να ελέγχεις περισσότερο από ποτέ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ρούχα σου κατά τη διάρκεια της πλύσης. Ορισμένα πιο καινούρια πλυντήρια διαθέτουν επιλογή για έξυπνο ξέβγαλμα που σου επιτρέπει να καθορίσεις εσύ πόσο νερό θα χρησιμοποιήσει στο ξέβγαλμα.

Θήκη απορρυπαντικού

Στα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, η θήκη του απορρυπαντικού είναι συνήθως ένα συρταράκι ή μπορεί να βρίσκεται στο φτερό του τυμπάνου. Το συρταράκι αυτό είναι πολύ εύκολο στη χρήση: είναι εκεί που βάζεις το υγρό ή σε σκόνη απορρυπαντικό, ανάλογα με το τι επιλέγεις να χρησιμοποιείς, και το μαλακτικό για τα ρούχα. Καλό είναι να καθαρίζεις τη θήκη μία στο τόσο, καθώς μερικές φορές δεν απελευθερώνεται όλο το απορρυπαντικό κατά τη διάρκεια της πλύσης και μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύονται υπολείμματα στη θήκη.

Κανονικό πρόγραμμα

Το κανονικό πρόγραμμα χρησιμοποιείται για βαμβακερά και χρωματιστά ανάμεικτα υφάσματα. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί ζεστό νερό για το πλύσιμο των ρούχων και κρύο νερό για το ξέβγαλμα με μέτριες ταχύτητες ανάδευσης (στροφές πλυντηρίου).

Κλείδωμα ασφαλείας

Αν το πλυντήριό σου ανοίγει από πάνω, δεν χρειάζεται να διαβάσεις αυτήν την ενότητα. Πολλά πλυντήρια διαθέτουν κλείδωμα ασφαλείας για τα παιδιά, το οποίο μπορεί να καταστήσει το κουμπί ανοίγματος άχρηστο την ώρα που λειτουργεί το πλυντήριο για να μην υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει η κουζίνα ή το μπάνιο σου!

Λειτουργία επαναφόρτωσης

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των καινούριων μοντέλων είναι η λειτουργία επαναφόρτωσης. Απλά πατάς το κουμπί και το πλυντήριο θα σταματήσει αυτόματα τη ρύθμιση όταν το ύψος του νερού πέσει αρκετά για να μπορείς να ανοίξεις την πόρτα χωρίς να πλημμυρίσει ο χώρος! Αυτό σου επιτρέπει να προσθέσεις π.χ. τις κάλτσες που ήταν κρυμμένες κάτω από τα κρεβάτια των παιδιών χωρίς να πρέπει να περιμένεις μέχρι την επόμενη πλύση.

Λειτουργία μνήμης

Βαρέθηκες να προγραμματίζεις χειρωνακτικά το πλυντήριό σου πριν από κάθε χρήση; Τα πλυντήρια γίνονται όλο και πιο έξυπνα και πλέον μπορούν να «θυμούνται» τις ρυθμίσεις που χρησιμοποίησες στην τελευταία σου πλύση για να τις εφαρμόσουν στην επόμενη. Ορισμένα πλυντήρια έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να απομνημονεύουν πολλά διαφορετικά προγράμματα, κάνοντας το πλύσιμο των ρούχων τόσο εύκολο όσο το πάτημα ενός κουμπιού! 

Λειτουργία στεγνώματος με αέρα

Ορισμένα πλυντήρια διαθέτουν λειτουργία στεγνώματος με αέρα, την οποία μπορείς να ενεργοποιείς ή να απενεργοποιείς ανάλογα με τις ανάγκες σου και η οποία ανοίγει τους αεραγωγούς του πλυντηρίου κατά τη διάρκεια του στυψίματος. Η λειτουργία αυτή είναι ιδανική για βαριά υφάσματα που θέλουν πολύ χρόνο για να στεγνώσουν φυσικά και για νοικοκυριά που δεν χρησιμοποιούν στεγνωτήριο επειδή προσπαθούν να κάνουν οικονομία στο ρεύμα.

Ο κάδος (τύμπανο)

Ο κάδος είναι το μεγάλο άνοιγμα όπου βάζεις τα ρούχα. Είναι ένα σχετικά εύκολο στη συντήρηση κομμάτι του πλυντηρίου, αφού ουσιαστικά είναι αυτοκαθαριζόμενος, αλλά δεν είναι κακό να περνάς με ένα πανί το εσωτερικό του μία στο τόσο για να απομακρύνεις τυχόν χνούδια. Δυστυχώς, αν ο κάδος δεν περιστρέφεται – μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο μοτέρ ή φθαρμένες ψήκτρες - ίσως να χρειαστεί να φωνάξεις τεχνικό.

Πρόγραμμα για ευαίσθητα

Χρησιμοποιείται για δαντέλες και άλλα υφάσματα που μπορεί να χαλάσουν αν πλυθούν σε δυνατό πρόγραμμα. Το ήπιο αυτό πρόγραμμα χρησιμοποιεί κρύο νερό και μικρές ταχύτητες ανάδευσης.

Πρόγραμμα για λευκά

Χρησιμοποιείται για τα λευκά ρούχα, για να είναι τα πάντα πεντακάθαρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις υψηλότερες δυνατές θερμοκρασίες (60 ή 90oC) και τις μεγαλύτερες ταχύτητες ανάδευσης που διαθέτει το πλυντήριο για να εξαφανίζουν βρομιά και βακτηρίδια.

Πρόγραμμα για συνθετικά

Χρησιμοποιείται για ρούχα που δεν σιδερώνονται, για να διατηρούνται αναλλοίωτες οι ιδιότητες των υφασμάτων. Είναι παρόμοιο με το κανονικό πρόγραμμα, αλλά κατά τη διάρκεια του στυψίματος τα ρούχα βρέχονται συνεχώς με νερό για να παραμένουν υγρά.

Πρόπλυση

Χρησιμοποιείται για πολύ λερωμένα ρούχα που χρειάζονται παραπάνω πλύσιμο. Η πρόπλυση λειτουργεί σαν πρόσθετος κύκλος ξεβγάλματος, με κρύο νερό, που δεν χρειάζεται απορρυπαντικό. 

Σωλήνας νερού

Αν και όλα τα πλυντήρια διαθέτουν σωλήνα νερού για την αποστράγγιση του νερού, θα εξοικειωθείς περισσότερο με αυτόν αν χρησιμοποιείς ημιαυτόματο πλυντήριο. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις τον σωλήνα μέσα στο δοχείο για να βγάλεις το νερό. Αν αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα με τον σωλήνα νερού σου, το πιο πιθανό είναι να έχει βουλώσει. Αφαίρεσε τον σωλήνα, απομάκρυνε τυχόν χνούδια και, λογικά, θα δεις μεγάλη διαφορά!