ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
Πώς μπορώ να πλύνω ρούχα που βγάζουν χρώμα;
Τα ρούχα που βγάζουν χρώμα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά σε κρύο νερό και να ξεβγάζονται αμέσως χωρίς μούλιασμα.
Το στεγνό καθάρισμα είναι ασφαλέστερο για ρούχα που χάνουν πολύ χρώμα, αλλά φρόντισε να ελέγξεις πρώτα την ετικέτα τους!
Τι μπορώ να κάνω αν βγει χρώμα πάνω σε άλλα ρούχα;
Αν ένα ρούχο που βγάζει μπει κατά λάθος στην μπουγάδα σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό προϊόν για να αφαιρέσεις το χρώμα που βγήκε (τέτοια προϊόντα είναι διαθέσιμα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία).
Αν ένα ρούχο που πλύθηκε στο πλυντήριο έβγαλε πολύ χρώμα, βάλε το πλυντήριο να κάνει άδειο έναν κύκλο πλύσης πριν κάνεις το επόμενο πλύσιμο. Έτσι το χρώμα που έχει τρέξει δε θα περάσει και στην επόμενη πλύση.
Είναι τα ρούχα μου ευαίσθητα στα λευκαντικά;
Αν δεν είσαι σίγουρη για το εάν το ρούχο σου είναι ευαίσθητο στο λευκαντικό, κάνε το παρακάτω τεστ:
Φτιάξε μια «κρέμα» με το Skip Σκόνη και νερό.
Βάλε μια μικρή ποσότητα σε ένα μέρος του ρούχου που δε φαίνεται συνήθως (π.χ. μέσα σε στρίφωμα) και άφησέ το για μια νύχτα.
Αφαίρεσε την κρέμα προσεκτικά.
Αν ξεθωριάσει, η χρωστική δεν είναι σταθερή και το ρούχο δεν πρέπει να μουλιάσει ή να πλυθεί σε προϊόν που περιέχει λευκαντικό με οξυγόνο.
Όταν έχω λερωμένα ρούχα μπορώ να βάζω περισσότερο απορρυπαντικό για να καθαρίσουν καλύτερα;
Είναι καλύτερα να βάζεις τις δοσολογίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας του απορρυπαντικού. Έτσι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πλύσης και κάν ουμε και οικονομία!
Πόσο κενό χώρο αφήνω όταν βάζω τα ρούχα στον κάδο;
Για να πραγματοποιηθεί καλύτερα η πλύση πρέπει να αφήνουμε λίγο κενό χώρο στον κάδο. Ένας καλός τρόπος υπολογισμού είναι να αφήνουμε πάντα μια ανοιχτή παλάμη χώρο πάνω από τα ρούχα.
Πρέπει να βάζω τα μεγάλα κομμάτια ρούχων π.χ. σεντόνια - κουρτίνες διπλωμένα ή ανοιχτά στο πλυντήριο;
Τα ρούχα πρέπει να μπαίνουν στον κάδο πάντα ανοιχτά, έτσι πλένονται καλύτερα και μοιράζεται σωστά το βάρος τους στο πλυντήριο.
Μπορώ να πλύνω τα ολόμαλλα στο πλυντήριο;
Έλεγξε την ετικέτα του ρούχου και, αν ο κατασκευαστής το συνιστά, βάλε το στο πλυντήριο στο ανάλογο πρόγραμμα για μάλλινα χωρίς στύψιμο.
Πρέπει να πλένω με διαφορετικό απορρυπαντικό τα σκούρα ρούχα;
Προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό απορρυπαντικό Skip. Τα υγρά Skip δεν περιέχουν λευκαντικό στη σύνθεσή τους. Αντίθετα έχουν συστατικά τα οποία προστατεύουν τα χρώματα και τα διατηρούν ζωντανά.
Χρειάζεται να βάζω αποσκληρυντικό μαζί με το Skip;
Όχι, τα προϊόντα Skip περιέχουν αποσκληρυντικό στη σύνθεσή τους κι έτσι δε χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον! Σε περιοχές με πολύ σκληρό νερό απλά αύξησε τη δοσολογία του απορρυπαντικού σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Χρειάζεται να κάνω πάντα πρόπλυση στα ρούχα;
Όχι, πρόπλυση κάνουμε όταν έχουμε πολύ λερωμένα ρούχα με δύσκολους λεκέδες, αν και, χρησιμοποιώντας σωστά τα νέας τεχνολογίας απορρυπαντικά Skip πετυχαίνουμε εκπληκτικά αποτελέσματα χωρίς πρόπλυση και έτσι κάνουμε και οικονομία.
Πώς αφαιρώ λεκέδες από λάδι από ρούχα που θέλουν στεγνό καθάρισμα;
Αν το ρούχο σου θέλει στεγνό καθάρισμα, καλό θα ήταν να το πας στο καθαριστήριο το συντομότερο δυνατόν. Πριν πας στο καθαριστήριο, δοκίμασε να ρίξεις πρώτα πάνω στον λεκέ ένα απορροφητικό υλικό (ταλκ, πούδρα για βρέφη ή κορν φλάουρ). Αυτό μπορεί να κάνει ευκολότερη την αφαίρεση του λεκέ στο καθαριστήριο — ή και να αφαιρέσει τελείως τον λεκέ και να γλιτώσεις έτσι την επίσκεψη στο καθαριστήριο.
Ποιο είναι το σωστό απορρυπαντικό για λευκά ρούχα;
Στην πλύση των λευκών περιλαμβάνουμε μόνο λευκά ρούχα ή σταθερά χρώματα. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό, και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το Skip Klinex System που έχει εμπλουτισμένη σύνθεση σε λευκαντικό. Πλένουμε τα λευκά στους 60ο βαθμούς.
Τι να προσέχω στο στέγνωμα των ρούχων;
Πρέπει να βγάζεις τα ρούχα από τον κάδο όσο πιο γρήγορα μπορείς, γιατί αλλιώς δημιουργούνται μύκητες και προκαλείται δυσοσμία.
Το καλύτερο θα ήταν να στεγνώσεις τα ρούχα σε σκιερό μέρος
Φρόντισε να μην τα βλέπει ο ήλιος γιατί κόβουν τα χρώματα η κιτρινίζουν τα λευκά
Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, τότε γύρισέ τα από την ανάποδη
Πόσο πρέπει να γεμίζω τον κάδο του πλυντηρίου;
Για τα βαμβακερά, γέμισε τον κάδο τόσο όσο να χωράει μία ανοιχτή παλάμη πάνω από τα ρούχα. Στα συνθετικά και ευαίσθητα γέμισε τον κάδο μέχρι τη μέση.
Πρέπει να αφήνω ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου όταν τελειώσω με τις πλύσεις;
Ναι! Άφησε ανοιχτή την πόρτα για 1-2 ώρες ώστε να στεγνώσει και να αποφύγεις έτσι τις δυσάρεστες οσμές.
Πόση ώρα πρέπει να αφήνω το πλυντήριο να κρυώσει πριν βάλω άλλη πλύση;
Μια καλή επιλογή θα ήταν να αφήσεις το πλυντήριό σου με ανοιχτή την πόρτα του κάδου για περίπου 45 λεπτά μέχρι την επόμενη πλύση!
Πώς μπορώ να καθαρίζω το πλυντήριό μου εσωτερικά για να μην έχει δυσάρεστες οσμές;
Μια έξυπνη και εύκολη λύση: βάλε 150 γραμ. μαγειρική σόδα στην κυρίως πλύση, επίλεξε ένα πρόγραμμα από 60-90ºC και άφησε το πλυντήριο άδειο, να κάνει την πλύση χωρίς ρούχα και ταυτόχρονα τη δουλειά του καθαρισμού για ‘σένα! Επανάλαβε τη διαδικασία αυτή περίπου κάθε 4 μήνες.
Κάθε πότε καθαρίζω το φίλτρο στο πλυντήριο;
Εφόσον το πλυντήριό σου έχει φίλτρο, τότε μην ξεχνάς να το καθαρίζεις κάθε 6 μήνες!
Πώς να κάνω οικονομία στις πλύσεις μου;
Είναι απλό!
Χαμήλωσε τη θερμοκρασία πλύσης όσο πιο συχνά γίνεται! Το ήξερες ότι στους 30ο C εξοικονομείς έως και 40% ενέργεια;
Εξοικονόμησε νερό πλένοντας πλήρες φορτίο (στα ¾ της χωρητικότητας του κάδου ή βάσει οδηγιών κατασκευαστή).
Χρησιμοποίησε τη σωστή δόση απορρυπαντικού σε κάθε πλύση και ποτέ παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται.