Μετάβαση στο περιεχόμενο
εικόνα επικεφαλίδας

Επιδιόρθωσε μόνος σου το πλυντήριό σου

Μερικές φορές τα πράγματα ενδέχεται να μην εξελιχθούν καλά και μπορεί να θέλεις να μάθεις πώς να κάνεις απλές επισκευές στο πλυντήριο.

Επιδιόρθωσε μόνος σου το πλυντήριό σου

Μερικές φορές τα πράγματα ενδέχεται να μην εξελιχθούν καλά και μπορεί να θέλεις να μάθεις πώς να κάνεις απλές επισκευές στο πλυντήριο. Στην πρώτη ένδειξη προβλήματος με το πλυντήριό σου, μπορεί να είναι δελεαστικό να φωνάξεις απλώς έναν επαγγελματία για να δοκιμάσει να το φτιάξει. 

Πρώτο βήμα για την επισκευή πλυντηρίου - Βασικός οπτικός έλεγχος

Τις περισσότερες φορές, θα είναι κάτι απλό που έχει προκαλέσει το πρόβλημα με το πλυντήριό σου. Για παράδειγμα, αν το πλυντήριό σου δεν ξεκινά, μπορείς να κάνεις τα ακόλουθα βήματα για να δεις ποιο είναι το πρόβλημα.  

 • Πρώτον, έλεγξε ότι η παροχή του ρεύματος είναι συνδεδεμένη και λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μπεις πίσω από το πλυντήριο και να ελέγξεις τα καλώδια και την πρίζα για να δεις αν έχει ξεφτίσει ή καταστραφεί οτιδήποτε.  

 • Εξέτασε τις βαλβίδες παροχής νερού για να σιγουρευτείς ότι είναι συνδεδεμένες και ανοιχτές και ότι οι σωλήνες παροχής δεν έχουν τσακίσει και δεν παρουσιάζουν κάποιο άλλο πρόβλημα.

 • Αν παρ’ όλα αυτά το πλυντήριό σου δεν ξεκινά το πρόγραμμα, έλεγξε αν η πόρτα έχει κλείσει καλά. Τα σύγχρονα πλυντήρια δεν ξεκινούν αν η πόρτα δεν έχει κλειδώσει ή δεν έχει κλείσει εντελώς.

 • Ανάτρεξε και πάλι στις οδηγίες χρήσης για να δεις επίσης αν έχεις ρυθμίσει σωστά το πρόγραμμα κύκλου πλύσης. 

Τα απλά αυτά βήματα μπορεί να κάνουν τη διαφορά!  Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις είναι η διαρροή νερού από το πλυντήριό σου. 

 • Μια οπτική επιθεώρηση θα σου πει, λογικά, πού βρίσκεται η διαρροή.  

 • Κοίταξε το λάστιχο γύρω από την πόρτα και τις συνδέσεις των σωλήνων γύρω από πίσω μέρος. 

 • Αν το λάστιχο έχει χαλάσει ή χαλαρώσει, ίσως πρέπει να αντικατασταθεί· μια χαλαρή σύνδεση σωλήνα μπορείς απλά να τη σφίξεις.  

Δεύτερο βήμα επισκευής πλυντηρίου – Βασικό καθάρισμα

Είναι πολύ πιθανό να μη βλέπεις ένα βασικό καθάρισμα ως εργασία «επισκευής», αλλά αν έχεις καιρό να καθαρίσεις καλά το πλυντήριό σου, μπορεί να εκπλαγείς από το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει!  Για τη βασική συντήρηση του πλυντηρίου σου, καθάρισε την πόρτα και το εσωτερικό του κάδου. Εδώ είναι που συσσωρεύονται υπολείμματα σαπουνιού. Αν δεν τα απομακρύνεις, τα ρούχα σου μπορεί να μην καθαρίζουν τόσο καλά όσο θα μπορούσαν!  Μετά το πλύσιμο των ρούχων σου, να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για λίγο, για να μπορεί ο κάδος να στεγνώνει – αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας.  

Τρίτο βήμα επισκευής πλυντηρίου – Αντικατάσταση ή επισκευή τμημάτων της συσκευής

Ένα μέσο οικιακό πλυντήριο αποτελείται από πολλά αποσπώμενα εξαρτήματα, τα οποία μπορούν όλα να φθαρούν και να χαλάσουν κατά τη διάρκεια της χρήσης. Αν το καλό καθάρισμα δεν έλυσε το πρόβλημά σου, μπορεί να ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις κάποιο κατεστραμμένο εξάρτημα. Αυτά είναι μερικά από τα εξαρτήματα του πλυντηρίου που ενδέχεται να χρειαστούν αντικατάσταση, μαζί με μια περιγραφή του τι κάνει το καθένα: 

 • Αντλία νερού (Γεμίζει και αδειάζει τον κάδο.)

 • Ιμάντας (Με αυτόν λειτουργεί το μοτέρ. Ένας φθαρμένος ιμάντας θα προκαλεί πολύ θόρυβο όταν το πλυντήριο βρίσκεται σε λειτουργία.)

 • Φτερό τυμπάνου (αναδευτήρας) (Περιστρέφει τον κάδο. Αν ο κάδος δεν περιστρέφεται ή αν τα ρούχα καταστρέφονται στο πλύσιμο, τότε θα μπορούσε να φταίει το φτερό.)

 • Βαλβίδα εισαγωγής (Ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού και το ύψος του νερού στον κάδο.)

 • Χρονοδιακόπτης (Ελέγχει τον χρόνο πλήρωσης με νερό, τον χρόνο κάθε κύκλου και κάθε προγράμματος πλύσης.)