Μετάβαση στο περιεχόμενο
  1. Σπίτι/
  2. ΛΕΚΕPEDIA/
  3. ΡΟΦΗΜΑΤΑ/
  4. ΚΡΑΣΙ
ΚΡΑΣΙ εικόνα επικεφαλίδας

ΚΡΑΣΙ

Blue painted background
Αν και οι λεκέδες από κόκκινο κρασί μπορεί να είναι ενοχλητικοί και άσχημοι, δεν χρειάζεται να μείνουν στα ρούχα σου για πολύ – υπάρχουν μερικά αρκετά απλά βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να τους ξεφορτωθείς.

Ανάλογα με την ποσότητα του κρασιού που χύθηκε, ταμπόναρε απαλά ή απορρόφησε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας. Μην τρίβεις τον λεκέ – δεν θέλεις να τον κάνεις χειρότερο.

Βήμα 1: Αν είναι δυνατό, ρίξε λίγο αλάτι πάνω στον λεκέ όσο είναι ακόμα υγρός. Το αλάτι είναι ένα καλό μέσο για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις λεκέδες από κόκκινο κρασί, αφού απορροφά ένα μέρος του υγρού και σταματά τη διείσδυσή του στις ίνες των ρούχων σου.

Βήμα 2: Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να απλώσεις λευκό κρασί πάνω στον λεκέ, κάτι που θα βοηθήσει στην αδρανοποίησή του. Ταμπόναρε απλά τον λεκέ για να απομακρύνεις όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη στην αφαίρεση λεκέδων από κόκκινο κρασί. Δοκίμασε να απλώσεις λίγη πάστα από μαγειρική σόδα στη λερωμένη επιφάνεια.

Βήμα 3: Μετά το αλάτι, τη μαγειρική σόδα ή το λευκό κρασί, θα πρέπει να δεις διαφορά. Αν ο λεκές έχει γίνει μεγαλύτερος ή έχει ήδη στεγνώσει σε κάποια σημεία, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να μουλιάσεις το ρούχο σε λευκό κρασί ή σε υγρή σόδα.

Βήμα 4: Ύστερα από αυτήν την προεργασία, πλύνε το ρούχο όπως συνήθως σε κρύο νερό με ένα απορρυπαντικό ρούχων σαν το Skip Πανίσχυρο Μικρό. Απόφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο ή και το στεγνωτήριο, γιατί η θερμότητα μπορεί να σταθεροποιήσει τον λεκέ.

Προσοχή! Αυτές οι συμβουλές για την αφαίρεση των λεκέδων είναι για την αντιμετώπιση λεκέδων σε συνηθισμένα υφάσματα, όπως τα βαμβακερά και τα πολυεστερικά. Αν λερώσεις ένα πιο ευαίσθητο ύφασμα, όπως μετάξι, ίσως να είναι καλύτερο να δώσεις το ρούχο για επαγγελματικό καθάρισμα. Να συμβουλεύεσαι πάντα τις οδηγίες πάνω στην ετικέτα του ρούχου για να δεις αν είναι κατάλληλες οι μέθοδοι καθαρισμού που υπάρχουν, ιδίως όταν χρησιμοποιείς χημικά. Επίσης, να θυμάσαι ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσεις να ασχολείσαι με τον λεκέ, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα.