ΕΤΙΚΕΤΟΛΟΓΙΟ

Εκείνο το τρίγωνο τι να σημαίνει; Και εκείνο που μοιάζει με σίδερο; Το «τι 30, τι 40, τι 50» ισχύει και για τα ρούχα; Μια ολόκληρη γλώσσα με σύμβολα και αριθμούς είναι γραμμένη στις ετικέτες των ρούχων. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Ο πλήρης οδηγός μας είναι εδώ, ώστε να μάθεις κάθε λεπτομέρεια και κάθε πλύση να παίρνει «άριστα».

Το σύμβολο πλύσης, που απεικονίζεται σαν μία λεκάνη γεμάτη νερό, σου λέει τι θερμοκρασία ή ποιο πρόγραμμα του πλυντηρίου θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να πλύνεις το ρούχο.
Μέσα στο σύμβολο της «κανονικής πλύσης», θα υπάρχει είτε μια θερμοκρασία είτε από 1 έως 6 τελείες που υποδεικνύουν εύρος θερμοκρασίας. Μία τελεία = 30 C, Δύο τελείες = 40 C, Τρεις τελείες = 50 C, Τέσσερις τελείες = 60 C, Πέντε τελείες = 70 C, Έξι τελείες = 95 C
Τα συνθετικά υφάσματα έχουν επεξεργαστεί με χημικά ώστε να μην τσαλακώνουν και να διατηρούν το αρχικό σχήμα τους. Αν ένα ρούχο είναι συνθετικό, αυτό σημαίνει συνήθως ότι δεν πρέπει να το σιδερώσεις.
Το σύμβολο του προγράμματος για μάλλινα και ευαίσθητα έχει δύο γραμμές κάτω από το κλασικό σύμβολο πλύσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι για ευαίσθητα υλικά, όπως το μαλλί ή το μετάξι, ή για ρούχα που θα μπορούσαν να πάθουν ζημιά αν πλένονταν σε δυνατό πρόγραμμα.
Το σύμβολο για το πλύσιμο στο χέρι είναι το κλασικό σύμβολο πλύσης με ένα χέρι από πάνω. Μην πλένεις στο πλυντήριο ρούχα που έχουν την ένδειξη «πλύσιμο στο χέρι».
Το σύμβολο «καθόλου πλύσιμο» είναι το κλασικό σύμβολο πλύσης διαγραμμένο. Αν η ετικέτα λέει ότι δεν πρέπει να πλύνετε το ρούχο, θα πρέπει να το δώσεις για στεγνό καθάρισμα αν λερωθεί.
Το βασικό σύμβολο για το στεγνωτήριο είναι ένα τετράγωνο με έναν κύκλο μέσα του.
Οι τελείες μέσα στον κύκλο υποδεικνύουν τη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να ρυθμίσεις το στεγνωτήριό σου. Οι τρεις τελείες σημαίνουν στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασία.
Άφησε το ρούχο να στεγνώσει φυσικά απλώνοντάς το σε ντουλάπα που αερίζεται ή έξω στην απλώστρα σου αντί να το βάλεις στο στεγνωτήριο.
Μία μονή γραμμή κάτω από το σύμβολο του στεγνωτηρίου σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται πρόγραμμα για συνθετικά.
Οι δύο γραμμές υποδεικνύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρόγραμμα για ευαίσθητα.
Για να κάνει τη ζωή μας εύκολη, το σύμβολο του σιδερώματος μοιάζει με παλιό σίδερο.
Οι τρεις τελείες σημαίνουν ότι το ρούχο μπορεί να σιδερωθεί σε υψηλή θερμοκρασία.
Οι δύο τελείες σημαίνουν ότι μπορεί να σιδερωθεί σε μέτρια θερμοκρασία.
Μία τελεία σημαίνει ότι μπορεί να σιδερωθεί σε χαμηλή θερμοκρασία.
Το τρίγωνο που δεν έχει τίποτα στο κέντρο σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε λευκαντικό στο ρούχο όταν χρειάζεται.
Το τρίγωνο με τις διαγώνιες γραμμές σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο λευκαντικά χωρίς χλωρίνη. Έλεγξε τη σύνθεση του λευκαντικού σου για να δεις αν περιέχει χλωρίνη.
Το διαγραμμένο μονόχρωμο μαύρο τρίγωνο σημαίνει «καθόλου λευκαντικό» – δεν πρέπει να επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσεις κανενός είδους λευκαντικό σε αυτό το ρούχο.
Το σύμβολο για το στεγνό καθάρισμα είναι ένας κύκλος.
Το «Χ» πάνω από τον κύκλο σημαίνει ότι απαγορεύεται το στεγνό καθάρισμα για το συγκεκριμένο ρούχο.
Στα ρούχα που δέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα, ο κύκλος έχει στο κέντρο του το γράμμα «P».
Στα ρούχα που πρέπει να καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα υπό κανονικές συνθήκες, μέσα στον κύκλο θα υπάρχει το γράμμα«F».
Σύμβολο πλύσης
Ένδειξη θερμοκρασίας
Πρόγραμμα για συνθετικά
Πρόγραμμα για μάλλινα και ευαίσθητα
Πλύσιμο στο χέρι
Καθόλου πλύσιμο
Στεγνωτήριο
Στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασία
Καθόλου στεγνωτήριο
Στεγνωτήριο, συνθετικά
Στεγνωτήριο, ευαίσθητα
Σιδέρωμα
Σιδέρωμα σε υψηλή θερμοκρασία
Σιδέρωμα σε μέτρια θερμοκρασία
Σιδέρωμα σε χαμηλή θερμοκρασία
Λευκαντικό
Μόνο λευκαντικό χωρίς χλωρίνη
Καθόλου λευκαντικό
Στεγνό καθάρισμα
Καθόλου στεγνό καθάρισμα
Μόνο στεγνό καθάρισμα
Κανονικό στεγνό καθάρισμα