Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΤΙΚΕΤΟΛΟΓΙΟ εικόνα επικεφαλίδας

ΕΤΙΚΕΤΟΛΟΓΙΟ

Τι σημαίνει αυτό το τρίγωνο; Και τι μοιάζει με σίδερο; Το «τι 30, τι 40, τι 50» ισχύει και για τα ρούχα; Μια ολόκληρη γλώσσα με σύμβολα και αριθμούς είναι γραμμένη στις ετικέτες των ρούχων. Αλλά μην ανησυχείς. Ο πλήρης οδηγός μας είναι εδώ, ώστε να μπορείτε να μάθετε κάθε λεπτομέρεια.

Σύμβολο πλύσης

Το σύμβολο πλύσης, που απεικονίζεται σαν μία λεκάνη γεμάτη νερό, σου λέει τι θερμοκρασία ή ποιο πρόγραμμα του πλυντηρίου θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να πλύνεις το ρούχο.

Ένδειξη θερμοκρασίας

Μέσα στο σύμβολο της «κανονικής πλύσης», θα υπάρχει είτε μια θερμοκρασία είτε από 1 έως 6 τελείες που υποδεικνύουν εύρος θερμοκρασίας. Μία τελεία = 30 C, Δύο τελείες = 40 C, Τρεις τελείες = 50 C, Τέσσερις τελείες = 60 C, Πέντε τελείες = 70 C, Έξι τελείες = 95 C

Πρόγραμμα για συνθετικά

Τα συνθετικά υφάσματα έχουν επεξεργαστεί με χημικά ώστε να μην τσαλακώνουν και να διατηρούν το αρχικό σχήμα τους. Αν ένα ρούχο είναι συνθετικό, αυτό σημαίνει συνήθως ότι δεν πρέπει να το σιδερώσεις.

Πρόγραμμα για μάλλινα και ευαίσθητα

Το σύμβολο του προγράμματος για μάλλινα και ευαίσθητα έχει δύο γραμμές κάτω από το κλασικό σύμβολο πλύσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι για ευαίσθητα υλικά, όπως το μαλλί ή το μετάξι, ή για ρούχα που θα μπορούσαν να πάθουν ζημιά αν πλένονταν σε δυνατό πρόγραμμα.

Πλύσιμο στο χέρι

Το σύμβολο για το πλύσιμο στο χέρι είναι το κλασικό σύμβολο πλύσης με ένα χέρι από πάνω. Μην πλένεις στο πλυντήριο ρούχα που έχουν την ένδειξη «πλύσιμο στο χέρι».

Καθόλου πλύσιμο

Το σύμβολο «καθόλου πλύσιμο» είναι το κλασικό σύμβολο πλύσης διαγραμμένο. Αν η ετικέτα λέει ότι δεν πρέπει να πλύνετε το ρούχο, θα πρέπει να το δώσεις για στεγνό καθάρισμα αν λερωθεί.

Στεγνωτήριο

Το βασικό σύμβολο για το στεγνωτήριο είναι ένα τετράγωνο με έναν κύκλο μέσα του.

Στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασία

Οι τελείες μέσα στον κύκλο υποδεικνύουν τη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να ρυθμίσεις το στεγνωτήριό σου. Οι τρεις τελείες σημαίνουν στέγνωμα σε υψηλή θερμοκρασία.

Καθόλου στεγνωτήριο

Άφησε το ρούχο να στεγνώσει φυσικά απλώνοντάς το σε ντουλάπα που αερίζεται ή έξω στην απλώστρα σου αντί να το βάλεις στο στεγνωτήριο.

Στεγνωτήριο, συνθετικά

Μία μονή γραμμή κάτω από το σύμβολο του στεγνωτηρίου σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται πρόγραμμα για συνθετικά.

Στεγνωτήριο, ευαίσθητα

Οι δύο γραμμές υποδεικνύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρόγραμμα για ευαίσθητα.

Σιδέρωμα

Για να κάνει τη ζωή μας εύκολη, το σύμβολο του σιδερώματος μοιάζει με παλιό σίδερο.

Σιδέρωμα σε υψηλή θερμοκρασία

Οι τρεις τελείες σημαίνουν ότι το ρούχο μπορεί να σιδερωθεί σε υψηλή θερμοκρασία.

Σιδέρωμα σε μέτρια θερμοκρασία

Οι δύο τελείες σημαίνουν ότι μπορεί να σιδερωθεί σε μέτρια θερμοκρασία.

Σιδέρωμα σε χαμηλή θερμοκρασία

Μία τελεία σημαίνει ότι μπορεί να σιδερωθεί σε χαμηλή θερμοκρασία.

Λευκαντικό

Το τρίγωνο που δεν έχει τίποτα στο κέντρο σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε λευκαντικό στο ρούχο όταν χρειάζεται.

Μόνο λευκαντικό χωρίς χλωρίνη

Το τρίγωνο με τις διαγώνιες γραμμές σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο λευκαντικά χωρίς χλωρίνη. Έλεγξε τη σύνθεση του λευκαντικού σου για να δεις αν περιέχει χλωρίνη.

Καθόλου λευκαντικό

Το διαγραμμένο μονόχρωμο μαύρο τρίγωνο σημαίνει «καθόλου λευκαντικό» – δεν πρέπει να επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσεις κανενός είδους λευκαντικό σε αυτό το ρούχο.

Στεγνό καθάρισμα

Το σύμβολο για το στεγνό καθάρισμα είναι ένας κύκλος.

Καθόλου στεγνό καθάρισμα

Το «Χ» πάνω από τον κύκλο σημαίνει ότι απαγορεύεται το στεγνό καθάρισμα για το συγκεκριμένο ρούχο.

Μόνο στεγνό καθάρισμα

Στα ρούχα που δέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα, ο κύκλος έχει στο κέντρο του το γράμμα «P».

Κανονικό στεγνό καθάρισμα

Στα ρούχα που πρέπει να καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα υπό κανονικές συνθήκες, μέσα στον κύκλο θα υπάρχει το γράμμα«F».