Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μείωσε την σπατάλη νερού μέσω σωστής χρήσης του πλυντηρίου

Μείωσε την σπατάλη νερού μέσω σωστής χρήσης του πλυντηρίου

Σε περιόδους λειψυδρίας, πρέπει να βοηθάμε όλοι και να επανεξετάζουμε κάποιες συνήθειες για να εξοικονομούμε νερό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις νερό όταν πλένεις τα ρούχα σου.

Μείωσε την σπατάλη νερού μέσω σωστής χρήσης του πλυντηρίου

Σε περιόδους λειψυδρίας, πρέπει να βοηθάμε όλοι και να επανεξετάζουμε κάποιες συνήθειες για να εξοικονομούμε νερό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις νερό όταν πλένεις τα ρούχα σου. Κάποιες απλές αλλαγές, όπως το να μην κάνεις πρόπλυση ή να επαναχρησιμοποιείς το νερό του πλυντηρίου, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην κατανάλωση νερού – και στους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα!

1. Χρήση συμπυκνωμένων προϊόντων καθαρισμού

Ένας από τους πιο έξυπνους τρόπους να εξοικονομήσεις νερό με το πλυντήριό σου είναι να χρησιμοποιείσ συμπυκνωμένα προϊόντα καθαρισμού. Για την παραγωγή του συμπυκνωμένου υγρού απορρυπαντικού Skip Πανίσχυρο Μικρό, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται 34% λιγότερο νερό από ό,τι για το κανονικό. Σε ένα έτος, αυτό αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 12,6 εκατομμυρίων λίτρων νερού – ποσότητα αρκετή για να γεμίσει πλήρως 1.260 βυτιοφόρα.    Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να εξοικονομήσεις νερό πριν ακόμη ανοίξεις τη βρύση! Άλλο ένα καλό νέο είναι ότι τα συμπυκνωμένα προϊόντα έχουν μικρές συσκευασίες και, συνεπώς, χρησιμοποιούν λιγότερες πρώτες ύλες, παράγουν λιγότερα απόβλητα και παράγουν λιγότερο CO2.

2. Γεμάτο πλυντήριο

Άλλη μία καθημερινή συμβουλή για την εξοικονόμηση νερού είναι να συγκεντρώνεις μια μεγάλη ποσότητα ρούχων και να τα πλένεις όλα μεμιάς, για να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο κάθε λίτρο νερού. Πρόσεξε, όμως, να μη φορτώνεις υπερβολικά το πλυντήριο, επειδή τα ρούχα σου δεν θα καθαρίσουν και η προσπάθειά σου θα πάει χαμένη.  Αν δεν γνωρίζεις ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα ρούχων για το πλυντήριό σου, έλεγξε απλά τον ιστότοπο του κατασκευαστή. 

3. Επιλογή του σωστού προγράμματος πλύσης

Εκτός από τις προαναφερθείσες συμβουλές, μπορείς να εξοικονομήσεις νερό στο πλυντήριο και επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα πλύσης. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς όταν πλένεις τα ρούχα σου έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανάλωση νερού. Οπότε ενημερώσου για τις επιλογές που προσφέρει το πλυντήριό σου και αξιοποίησέ τες! Το οικονομικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικό σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση νερού. Μία ιδέα είναι να το χρησιμοποιείς για τα καθημερινά ρούχα σου, ενώ τα λευκά μπορείς να τα μουλιάζεις, για να αποφύγεις το διπλό ξέβγαλμα. 

Να θυμάσαι: επιλέγοντας το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης ανάλογα με τη βρομιά και τον τύπο του υφάσματος, δεν εξοικονομείς μόνο νερό, αλλά διασφαλίζεις ότι τα ρούχα σου θα κρατήσουν πολύ περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια καλή ιδέα, έτσι δεν είναι;

4. Επαναχρησιμοποίηση νερού από το πλυντήριο

Γιατί να μην επαναχρησιμοποιήσεις το νερό από το πλυντήριο σε άλλες δουλειές του σπιτιού; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νερό που διαφορετικά θα πήγαινε κατευθείαν στην αποχέτευση για να καθαρίσεις τα πεζοδρόμια, να πλύνεις το αυτοκίνητο ή στη λεκάνη της τουαλέτας. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι το νερό αυτό περιέχει ήδη λίγο σαπούνι, που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για καθάρισμα.  Απλές πρακτικές, όπως η επαναχρησιμοποίηση του νερού από το πλυντήριο, μπορούν να σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς στο έπακρο έναν πόρο που πρέπει να περάσει από μεγάλη διαδικασία επεξεργασίας πριν μπει στα σπίτια μας. Γιατί να μην κάνεις αυτές τις πρακτικές συνήθεια; Στο κάτω-κάτω, και η παραμικρή ενέργεια μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά!

5. Αντιμετώπισε μικρές και μεγάλες διαρροές

Με αυτές τις σταγόνες που στάζουν από τη βρύση σου μπορεί να χαθούν έως 1.350 λίτρα νερού τον μήνα. Το γνώριζες; Για να μην αναφέρουμε τις διαρροές από σωλήνες που μπορεί να οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες, χωρίς να το πάρεις καν είδηση. Ελέγχοντας περιοδικά τις βρύσες και τους σωλήνες του σπιτιού σου, προλαμβάνεις τυχόν απώλειες νερού και, επιπλέον, εξοικονομείς χρήματα.