Μετάβαση στο περιεχόμενο
εικόνα επικεφαλίδας

Παπλώματα

Μπορείς να πλύνεις ένα πουπουλένιο πάπλωμα, αλλά πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι το πάπλωμα είναι σε καλή κατάσταση και ότι μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο.

Παπλώματα

Μπορείς να πλύνεις ένα πουπουλένιο πάπλωμα, αλλά πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι το πάπλωμα είναι σε καλή κατάσταση και ότι μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Αν η ετικέτα γράφει μόνο στεγνό καθάρισμα, τότε είναι καλύτερο να το δώσεις για επαγγελματικό καθάρισμα. Πρώτα, έλεγξε αν έχει τρύπες ή αν εξέχουν πούπουλα και, αν χρειάζεται, ράψε τυχόν τρύπες με βελόνα και κλωστή για να μη βγουν πούπουλα μέσα στο πλυντήριο. Όταν σιγουρευτείς ότι το πάπλωμά σου είναι ασφαλές, τότε μπορείς να ξεκινήσεις.

Προγράμματα & απορρυπαντικό για το πλύσιμο του παπλώματος

  • Για το πλύσιμο των παπλωμάτων, συνιστάται η χρήση ενός ήπιου προγράμματος, με χλιαρό (όχι καυτό) νερό – γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου είναι, σε γενικές γραμμές, μια καλή επιλογή.

  • Σε ό,τι αφορά το απορρυπαντικό, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα απαλό απορρυπαντικό, εκτός εάν το πάπλωμά σου είναι πολύ λεκιασμένο. Αν οι λεκέδες είναι πολύ σκούροι ή φαίνονται, μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο απορρυπαντικό με ενσωματωμένο καθαριστικό λεκέδων (το Skip έχει μια μεγάλη ποικιλία).

  • Όσο πλένεις το πάπλωμά σου, μην απομακρύνεσαι πάρα πολύ. Έχε τον νου σου για να προσέξεις πότε θα τελειώσει ο κύκλος του ξεβγάλματος. Πριν ξεκινήσει το στύψιμο, σταμάτησε το πλυντήριο και επανάλαβε τον κύκλο του ξεβγάλματος άλλη μία φορά. Επειδή είναι τόσο μεγάλα, φουσκωτά και απορροφητικά, τα παπλώματα μπορεί να κρατήσουν απορρυπαντικό και σαπουνάδα, οπότε ένα επιπλέον ξέβγαλμα θα είναι λογικά αρκετό για να είσαι σίγουρος(-η) ότι είναι πεντακάθαρο.

Στέγνωμα παπλώματος

  • Όταν βγάλεις το πάπλωμά σου από το πλυντήριο, μην πανικοβληθείς! Αν είναι πουπουλένιο, τα βρεγμένα πούπουλα θα έχουν γίνει πιο σκούρα και αυτό θα κάνει το χρώμα του παπλώματός σου να φαίνεται κάπως διαφορετικό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό: θα επανέλθει στο κανονικό του χρώμα όταν στεγνώσει τελείως.

  • Για το στέγνωμα, το ιδανικό πραγματικά θα ήταν να χρησιμοποιήσεις στεγνωτήριο, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα αρκετά μεγάλο στεγνωτήριο και πρέπει πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες φροντίδας.

Κάποιοι φυσικά προτιμούν το άπλωμα, αλλά το θέμα με τα παπλώματα είναι ότι παίρνει τόσο πολύ χρόνο μέχρι να στεγνώσουν τελείως που μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα και να αρχίσουν να μυρίζουν λίγο δυσάρεστα.