Μετάβαση στο περιεχόμενο
Πλύνε τα ρούχα σου στην κατάλληλη θερμοκρασία

Πλύνε τα ρούχα σου στην κατάλληλη θερμοκρασία

Η επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας πλύσης για τα ρούχα σου είναι σημαντική αν θέλεις να διατηρήσεις τα ρούχα σου όσο πιο καθαρά γίνεται και, ταυτόχρονα, να τα βοηθήσεις να κρατήσουν περισσότερο και να διατηρήσουν την αρχική φόρμα τους, χωρίς να συρρικνωθούν χωρίς λόγο στο πλύσιμο.

Πλύνε τα ρούχα σου στην κατάλληλη θερμοκρασία

Η επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας πλύσης για τα ρούχα σου είναι σημαντική αν θέλεις να διατηρήσεις τα ρούχα σου όσο πιο καθαρά γίνεται και, ταυτόχρονα, να τα βοηθήσεις να κρατήσουν περισσότερο και να διατηρήσουν την αρχική φόρμα τους, χωρίς να συρρικνωθούν χωρίς λόγο στο πλύσιμο.

Φυσικά, θέλουμε να είμαστε όσο πιο φιλικοί προς το περιβάλλον γίνεται όταν πλένουμε τα ρούχα μας, αλλά το να πετύχει κανείς τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κατάλληλης θερμοκρασίας πλύσης και του τι είναι καλό για το περιβάλλον δεν είναι πάντα εύκολο! Πριν από οποιαδήποτε πλύση, να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να συμβουλεύεσαι πάντα τις ετικέτες φροντίδας των ρούχων – εκεί θα δεις τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο ρούχο. 

Πλύση στους 30 βαθμούς

Πολλά υφάσματα που κατασκευάζονται σήμερα έχουν προτεινόμενη θερμοκρασία πλύσης τους 30 βαθμούς. Οι 30 βαθμοί είναι μια ήπια και χαμηλή θερμοκρασία, φιλική τόσο προς τα ρούχα σου όσο και προς το περιβάλλον. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και πολλά ρούχα και υφάσματα δεν χρειάζεται να πλυθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους 30 βαθμούς, εκτός εάν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες. Γενικά, ρούχα όπως τα τζιν και τα κοντομάνικα μπλουζάκια μπορούν να πλένονται στους 30 βαθμούς, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να τα βοηθήσουν να κρατήσουν περισσότερο. Τα χρωματιστά ωφελούνται και αυτά από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες συχνά κάνουν τα χρωματιστά υφάσματα να ξεβάφουν. 

Οι 30 βαθμοί συστήνονται επίσης για μάλλινα και άλλα ευαίσθητα υφάσματα στα οποία μπορεί να κάνουν ζημιά υψηλότερες θερμοκρασίες. Χρησιμοποιώντας ένα ήπιο πρόγραμμα πλύσης στο πλυντήριο, σε συνδυασμό με ένα απαλό με τα ρούχα απορρυπαντικό, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα ευαίσθητα ρούχα σου θα κρατήσουν περισσότερο. Αν υπάρχουν λεκέδες στα ευαίσθητα ρούχα σου, μία συμβουλή είναι να κάνεις προεργασία στους λεκέδες με ένα υγρό απορρυπαντικό ή ένα κατάλληλο διάλυμα αφαίρεσης λεκέδων – με αυτόν τον τρόπο θα έχει γίνει η μισή δουλειά όταν έρθει η ώρα να τα πλύνεις! Απλά θυμήσου να δοκιμάσεις το καθαριστικό λεκέδων πρώτα σε μια μικρή, κρυμμένη επιφάνεια.

Πλύση στους 40 βαθμούς

Αυτή είναι μια κατάλληλη θερμοκρασία για τα περισσότερα υφάσματα από τα οποία είναι φτιαγμένα συνήθως τα ρούχα μας σήμερα, όπως τα βαμβακερά, τα ρεγιόν και άλλα συνθετικά. Τα βαμβακερά που θα ήθελες να πλύνεις σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία από τους 30 βαθμούς, αλλά όχι και σε τόσο υψηλή όσο οι 60 βαθμοί, πλένονται καλύτερα στους 40 βαθμούς για αποτελεσματική αφαίρεση των λεκέδων. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να διπλοτσεκάρεις τις οδηγίες πλύσης των ρούχων, διαβάζοντας πρώτα την ετικέτα φροντίδας. 

Πλύση στους 60 βαθμούς

Οι 40 βαθμοί είναι μια καλή θερμοκρασία για να πλένεις σεντόνια, πετσέτες και άλλα ρούχα του σπιτιού φτιαγμένα από 100% βαμβάκι, αλλά οι 60 βαθμοί είναι η αποτελεσματικότερη θερμοκρασία πλύσης, ιδίως αν αυτός που τα χρησιμοποιεί είναι άρρωστος. Μην ξεχνάς να ελέγχεις ότι η ετικέτα φροντίδας του ρούχου δεν συστήνει χαμηλότερη θερμοκρασία. Το πλύσιμο στους 60 βαθμούς είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν πλήρως η βρομιά και τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται με τη χρήση κάποιων ρούχων στο σπίτι. Η διαφορά ανάμεσα στα ρούχα του σπιτιού και τα ρούχα που φοράμε είναι ότι η συχνότερη και εντατικότερη χρήση των ρούχων του σπιτιού καθιστά αναγκαία τη χρήση υψηλότερων θερμοκρασιών, προκειμένου να καθαρίσουν. Για να είσαι όσο πιο φιλικός προς το περιβάλλον γίνεται, μπορείς να επιλέξεις να πλύνεις τα σεντόνια στους 40 βαθμούς με ένα απορρυπαντικό καλής ποιότητας, όπως το Skip, αλλά φρόντισε να τα αλλάζεις κάθε εβδομάδα για να διατηρούνται γεμάτα φρεσκάδα. Ωστόσο, αν κάποιος στο σπίτι σου είναι άρρωστος ή αν τα σεντόνια σου είναι ιδιαίτερα λερωμένα, να τα πλένεις στους 60 βαθμούς για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.