Μετάβαση στο περιεχόμενο
Πώς να αντιμετωπίσεις τη μούχλα

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μούχλα

Εδώ θα βρεις τρεις λύσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αφαίρεση της μούχλας από τα υφάσματα.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μούχλα

Εδώ θα βρεις τρεις λύσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αφαίρεση της μούχλας από τα υφάσματα:

Λευκαντικό

Ως πανίσχυρο χημικό, το λευκαντικό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση της μούχλας και την απομάκρυνση των λεκέδων της. Ωστόσο, το λευκαντικό ξεθωριάζει επίσης τα χρώματα, οπότε χρησιμοποίησε λευκαντικό μόνο στα λευκά ή δοκίμασέ το πρώτα σε ένα σημείο του ρούχου που δεν φαίνεται (π.χ. στο εσωτερικό στρίφωμα) για να σιγουρευτείς ότι το χρώμα του δεν ξεθωριάζει.

Αν τα ρούχα σου δεν ξεθωριάζουν, μπορείς να μουλιάσεις τα μουχλιασμένα ρούχα για μερικές ώρες σε διάλυμα λευκαντικού, που θα ετοιμάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Εναλλακτικά, ακολούθησε τις οδηγίες για να προσθέσεις λευκαντικό στο πλυντήριό σου και να πλύνεις τα ρούχα ως συνήθως. Όταν χρησιμοποιείς λευκαντικό, να φοράς λαστιχένια γάντια και να δουλεύεις σε καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από παιδιά, καθώς οι αναθυμιάσεις μπορεί να είναι αρκετά έντονες.

Αποσταγμένο άσπρο ξίδι

Αν ακολουθήσει πλύση με ένα ποιοτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου - όπως το Skip Πανίσχυρο Μικρό-, το ξίδι είναι ένα εξαιρετικό ήπιο συστατικό που εξολοθρεύει τη μούχλα και αφαιρεί τη μυρωδιά της από τα ρούχα σας. Ρίξε ένα κυπελάκι άσπρο ξίδι σε μία λεκάνη με νερό και μούλιασε τα ρούχα για τουλάχιστον μία ώρα.

Μετά, πλύνε τα ρούχα στο πλυντήριο, στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, με το απορρυπαντικό Skip που χρησιμοποιείς συνήθως. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις 250 ml ξίδι κατευθείαν στο πλυντήριο και να πλύνεις ως συνήθως. Είναι σημαντικό, όμως, να μην αναμιγνύεις το ξίδι με κανένα προϊόν που περιέχει λευκαντικό, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει τοξικά αέρια.

Βόρακας

Αυτό το φυσικό υδατοδιαλυτό ορυκτό, που μπορείς να αγοράσεις ως απορρυπαντικό ή σε μορφή σκόνης, εξολοθρεύει επίσης τη μούχλα. Αν πάρεις βόρακα σε σκόνη, ανάμιξε με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το διάλυμα κατευθείαν μέσα στον κάδο του πλυντηρίου σου και πλύντε τα ρούχα ως συνήθως.

Πώς αποτρέπουμε την ανάπτυξη μούχλας

Στα ρούχα μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται μούχλα όταν μένουν υγρά ή βρεγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο πρέπει:

  • Να αδειάζεις το πλυντήριο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το τέλος της πλύσης.

  • Να απλώνεις τα βρεγμένα ρούχα στην απλώστρα, σε κρεμάστρα ή πάνω σε θερμαντικό σώμα μόλις τα βγάλεις από το πλυντήριο.

  • Εναλλακτικά, βάλε τα ρούχα στο στεγνωτήριο (αφού ελέγξεις πρώτα ότι είναι ασφαλή για στέγνωμα σε στεγνωτήριο).

  • Τα ρούχα με ιδρώτα ή τα βρεγμένα μαγιό δεν πρέπει ούτε κι αυτά να τα αφήνεις έτσι. Πρέπει να τα απλώνεις για να στεγνώσουν πριν τα βάλεις στο καλάθι με τα άπλυτα.