Μετάβαση στο περιεχόμενο
Πως Βάζω Πλυντήριο; Απλός οδηγός για αρχάριους εικόνα επικεφαλίδας

Πως Βάζω Πλυντήριο; Απλός οδηγός για αρχάριους

Ορισμένες φορές, τα άπλυτα είναι τόσο πολλά που θέλεις να τα παρατήσεις, πριν ακόμη αρχίσεις το πλύσιμο.

Πως Βάζω Πλυντήριο; Απλός οδηγός για αρχάριους

Ορισμένες φορές, τα άπλυτα είναι τόσο πολλά που θέλεις να τα παρατήσεις, πριν ακόμη αρχίσεις το πλύσιμο. Αλλά με την εφεύρεση του πλυντηρίου, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πλένουμε τα ρούχα μας χωρίς να αγχωνόμαστε υπερβολικά – και γλιτώνοντας πολύ χρόνο επίσης! Εδώ θα βρεις μερικές βασικές, αλλά σημαντικές, συμβουλές για το πώς βάζουμε πλυντήριο· δεν θα σε βοηθήσει μόνο να αξιοποιήσεις στο έπακρο το πλυντήριό σου, αλλά και να έχεις όμορφα, φρεσκοπλυμένα ρούχα στη στιγμή.

  1. Βάλε τα ρούχα σου μέσα στον κάδο. Η ποσότητα των ρούχων πρέπει να είναι ανάλογη του μεγέθους και της χωρητικότητας του πλυντηρίου σου. Αν βάλεις υπερβολικά πολλά, δεν θα πλυθούν καλά, οπότε άφησε λίγο περιθώριο ώστε τα ρούχα σου να μπορούν να κινούνται κατά τη διάρκεια της πλύσης.

  2. Στη συνέχεια, επίλεξε πρόγραμμα πλύσης. Τα περισσότερα καινούρια, είτε ημιαυτόματα είτε αυτόματα, πλυντήρια διαθέτουν πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις για να καλύπτουν διάφορα υφάσματα, αλλά αν τα βρίσκεις όλα αυτά υπερβολικά πολύπλοκα, μπορείς να επιλέξεις τον αυτόματο κύκλο και το πλυντήριο θα κάνει μια βασική πλύση κατάλληλη για τα περισσότερα υφάσματα. Τα μάλλινα και τα ευαίσθητα ρούχα χρειάζονται, ωστόσο, ειδικό πρόγραμμα πλύσης με χαμηλές θερμοκρασίες. 

  3. Όταν έρθει η ώρα να προσθέσεις απορρυπαντικό, μη χρησιμοποιήσεις παραπάνω από την προτεινόμενη ποσότητα και σιγουρέψου ότι είναι το κατάλληλο απορρυπαντικό για το πλυντήριο και τα υφάσματά σου. 

  4. Κάποιοι συχνά πιστεύουν λανθασμένα ότι η χρήση υψηλής θερμοκρασίας για το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο είναι ένας τρόπος να βγουν εύκολα οι λεκέδες. Στην πραγματικότητα, απορρυπαντικά όπως το Skip είναι αποτελεσματικά σε πολλές διαφορετικές θερμοκρασίες.

  5. Αν έχεις αυτόματο πλυντήριο, βάλε τη σωστή ποσότητα μαλακτικού στη θήκη του μαλακτικού. Σε ένα ημιαυτόματο πλυντήριο, θα πρέπει να το προσθέσεις στην τελευταία πλύση. Μη βάζεις το μαλακτικό μαζί με το απορρυπαντικό κατά τη διάρκεια της πρώτης πλύσης, γιατί θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα του απορρυπαντικού σου.

  6. Τα ρούχα από μετάξι, σατέν, σιφόν ή δαντέλα πρέπει να πλένονται στο χέρι ή να μην πλένονται μαζί με άλλα υφάσματα στο πλυντήριο, επειδή πρέπει να πλένονται σε κύκλο με λίγες στροφές. Τα βαμβακερά και άλλα λιγότερο ευαίσθητα υφάσματα είναι κατάλληλα για κύκλους με πολλές στροφές. 

  7. Μετά το πλύσιμο, μπορείς να στεγνώσεις τα ρούχα είτε απλώνοντάς τα στον ήλιο είτε σε στεγνωτήριο. Πριν τα βάλεις, όμως, στο στεγνωτήριο, σιγουρέψου πρώτα ότι αντέχουν τη θερμότητα του στεγνωτηρίου. Αν απλώνεις τα ρούχα σου σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να τα απλώνεις από την ανάποδη για να μην ξεβάψουν από τον ήλιο, ειδικά αν είναι μαύρα ή αν έχουν έντονο χρώμα.