Μετάβαση στο περιεχόμενο
Συρρίκνωση ρούχων: Πώς να την αποφύγεις ή να την διορθώσεις.

Συρρίκνωση ρούχων: Πώς να την αποφύγεις ή να την διορθώσεις.

5 τρόποι να αποφύγετε τη συρρίκνωση/ πώς επαναφέρουμε τα ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο.

Συρρίκνωση ρούχων: Πώς να την αποφύγεις ή να την διορθώσεις.

5 τρόποι να αποφύγετε τη συρρίκνωση/ πώς επαναφέρουμε τα ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο.

5 τρόποι να αποφύγετε τη συρρίκνωση

 1. Πρώτον, πρέπει να συμβουλεύεσαι τις οδηγίες στις ετικέτες φροντίδας των ρούχων, για να δεις αν πλένονται στο πλυντήριο ή αν πρέπει να πλυθούν στο χέρι. Ορισμένα υφάσματα πρέπει να πλένονται στο χέρι ή να δίδονται για στεγνό καθάρισμα μόνο και μόνο για να μη συρρικνωθούν.

 2. Αν θέλεις να αφαιρέσεις λεκέδες από τα ρούχα σου μουλιάζοντάς τα σε νερό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς καυτό νερό, ενώ πρέπει να φροντίζεις ώστε τα ρούχα να μη μένουν στο νερό πάρα πολύ, ειδικά αν πρόκειται για βαμβακερά, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση.

 3. Απόφυγε να πλένεις τα ρούχα σου με καυτό νερό. Κάποια υφάσματα αν πλυθούν με καυτό νερό συρρικνώνονται, λόγω της θερμότητας.

 4. Αν δεν είσαι σίγουρος αν τα ρούχα σου κινδυνεύουν να μπουν στο πλύσιμο, δοκίμασε να ψεκάσεις λίγο νερό πάνω στο ύφασμα πριν από το πλύσιμο. Αν το ύφασμα συρρικνωθεί εμφανώς, πρέπει να δώσεις τα ρούχα για στεγνό καθάρισμα – αυτός ο τύπος υφάσματος δεν μπορεί να πλυθεί με νερό.

 5. Απόφυγε το στέγνωμα στο στεγνωτήριο σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως αναφέρεται παραπάνω, η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του υφάσματος, οπότε αν θέλεις να αποφύγεις κάτι τέτοιο, η καλύτερη λύση είναι να απλώνεις τα ρούχα στον ήλιο, αλλά μην ξεχνάς να ελέγχεις αν τα ρούχα σου αντέχουν την έκθεση στον ήλιο ή όχι.

Πώς επαναφέρουμε τα ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο

 • Βάζουμε χλιαρό νερό σε μια λεκάνη και διαλύουμε στο νερό μία κουταλιά της σούπας βρεφικό σαμπουάν ανά 1 λίτρο νερού. Το βρεφικό σαμπουάν θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι ίνες των ρούχων και θα τα μαλακώσει, που σημαίνει ότι μπορείς να επαναφέρεις τα ρούχα στο κανονικό τους σχήμα τεντώνοντάς τα.

 • Μπορείς να τεντώνεις τα ρούχα την ώρα που τα μουλιάζεις. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το τι σε βολεύει. 

 • Στη συνέχεια, στύψε απαλά τα ρούχα, χωρίς να τα ξεβγάλεις με νερό. Το ύφασμα πρέπει να μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση με το τέντωμα.

 • Μία άλλη εναλλακτική είναι να τυλίξεις τα ρούχα με μια πετσέτα και να την πιέσεις απαλά για να απορροφήσει το νερό.

 • Αν τα ρούχα σου τεντώνονται δύσκολα, επειδή το ύφασμα είναι σκληρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατμό από τον ατμομάγειρα για να μαλακώσει το ύφασμα. 

 • Στη συνέχεια, άπλωσε τα ρούχα για να στεγνώσουν σε απλώστρα – οι κρεμάστρες μπορεί να παραμορφώσουν τα ρούχα σου.