Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τι είναι η σκληρότητα νερού και πώς να την χειριστείς

Τι είναι η σκληρότητα νερού και πώς να την χειριστείς

Το σκληρό νερό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος, ειδικά όταν πλένεις στο πλυντήριο.

Τι είναι η σκληρότητα νερού και πώς να την χειριστείς

Το σκληρό νερό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος, ειδικά όταν πλένεις στο πλυντήριο. Το σκληρό νερό περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και άλλα μέταλλα και άλατα, οπότε τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείς δεν διαλύονται καλά στο νερό και δεν κάνουν αφρό. Έτσι, το σκληρό νερό δεν βοηθά στον αποτελεσματικό καθαρισμό των ρούχων και μπορεί να χρειαστεί να τα καθαρίσεις ξανά. Αυτό καταστρέφει επίσης τα ρούχα σου.

Τι σημαίνει σκληρό νερό

Το σκληρό νερό μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:   

 1. Προσωρινή σκληρότητα νερού: Το προσωρινά σκληρό νερό μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μαλακώσει με βρασμό.

 2. Μόνιμη σκληρότητα νερού: Το μόνιμα σκληρό νερό περιέχει θειικό ασβέστιο και θειικό μαγνήσιο και ενδέχεται να μην μπορέσεις να τα απομακρύνεις βράζοντάς το. Το μόνιμα σκληρό νερό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση χημικών, επεξεργασίας ή με τη χρήση φίλτρου για τη συγκράτηση των αλάτων του νερού. 

Πώς ελέγχουμε τη σκληρότητα του νερού

Αν δεν είσαι σίγουρος αν το νερό που χρησιμοποιείς στο σπίτι σου είναι σκληρό ή μαλακό, μπορείς να αναζητήσεις ενδείξεις σκληρού νερού ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. 

 1. Άνοιξε τη βρύση σε έναν νιπτήρα ή στην μπανιέρα σας. 

 2. Ρίξε σαπούνι, σαμπουάν ή απορρυπαντικό στο νερό και παρατήρησε αν κάνουν αφρό εύκολα ή όχι. Αν δεν κάνουν εύκολα αφρό, τότε το νερό που χρησιμοποιείς είναι σκληρό.

 3. Έλεγξε για λευκά κατάλοιπα γύρω από βρύσες και σιφόνια.

 4. Τα υφάσματα είναι σκληρά στην αφή ακόμη και μετά το πλύσιμο. 

 5. Αν έχεις επιπλέον ερωτήσεις, επικοινώνησε με την επιχείρηση ύδρευσης της περιοχής σου ή τον προμηθευτή σου.

Πώς αντιμετωπίζουμε τη σκληρότητα νερού στο πλύσιμο

Οι οδηγίες που δίδονται παρακάτω είναι για να σε βοηθήσουν να κάνεις το σκληρό νερό πιο μαλακό. 

 • Καθάριζε τακτικά τα άλατα από τον σωλήνα και τη βρύση. 

 • Η επιλογή των σωστών προϊόντων για το πλύσιμο των ρούχων θα σε βοηθήσει να μετριάσεις τη ζημιά που προκαλεί το σκληρό νερό και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά το πλύσιμο. Για παράδειγμα, αν πλένεις τα ρούχα σου στο πλυντήριο, θα πρέπει να χρησιμοποιείς απορρυπαντικό πλυντηρίου Skip. 

 • Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα ισχυρό συμπυκνωμένο απορρυπαντικό κατάλληλο για την πλύση σου που θα κάνει πιο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σκληρό νερό. To Skip έχει δημιουργήσει το υγρό απορρυπαντικό Skip Πανίσχυρο Μικρό για το πλύσιμο των ρούχων για να έχεις άριστα αποτελέσματα. 

 • Εγκατάστησε κάποιον αποσκληρυντή νερού για να βελτιώσεις την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείς για το πλύσιμο των ρούχων. Ωστόσο, αν και η επιλογή αυτή μπορεί να βολεύει, ενδέχεται να κοστίζει περισσότερο. 

 • Πρόσθεσε αλάτι ή μαγειρική σόδα στη θήκη του πλυντηρίου σου ή μέσα στη λεκάνη. Η τακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει το σκληρό νερό να μαλακώσει. 

 • Το πλύσιμο των ρούχων με πολύ ζεστό νερό βοηθά να διαλυθεί καλύτερα το απορρυπαντικό στο νερό και να καθαρίσουν καλύτερα τα ρούχα σου αν έχεις σκληρό νερό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να συμβουλεύεσαι τις ετικέτες φροντίδας των ρούχων πριν από το πλύσιμο. Κάποια υφάσματα δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες.